A biciklisek feltartják a forgalmat!

Rengetegszer visszatérő “érv” ez, amikor arról van szó, hogy egyesek elfogadottnak tartják a centizést, amiért nem haladhatnak a KRESZ-ben megjelölt sebességgel, mert egyes kerékpárosok szándékosan feltartják, akadályozzák a forgalmat. Csupa rossz hírem van azok számára, akik magukénak érzik ezt a gondolatmenetet!

Mindenki a forgalom része

Ez egy könnyen emészthető szekció lesz: járműtől függetlenül, és annak hiányában is mindenki a forgalom része, akivel utunk során találkozunk.

A kerékpár lassú jármű

A lassú jármű fogalma definiálva van a KRESZ-ben, és a kerékpár nem az.

Sebességhatárok

A KRESZ-ben megjelölt sebességlimitek a megengedett maximumot jelölik, és nem a kötelező minimumot. Ezzel egyébként mindenki tisztában van, amint beleáll egy dugóba, vagy ha utolér egy kukásautót, vagy FKF takarító járművet, stb. Ilyen esetekben valahogy nem a másik közlekedő veszélyeztetése az első, ami az ember eszébe jut. Vajon miért nem?

hirdetés

A kerékpárosok akadályozzák a forgalmat

Mivel tisztáztuk, hogy mindenki a forgalom része, így ha egy kerékpáros “akadályozza a forgalmat“, akkor saját magát is akadályozza.

Egyébként a kedves Olvasó akadályozza a forgalmat, amikor lassabban halad, mint a mögötte érkező? Szerintem nem ez a gondolatmenet a jellemző, főleg, hogy nagyobb az esélye, hogy:

  • azt a sebességet érzi biztonságosnak,
  • vagy eleve nem is mehet többel,
  • vagy csak szimplán nem tud, mert a többiek is ugyanannyival haladnak,
  • vagy nem is akar, mert teljesen fölösleges pl. egy piroslámpához odarohanni, hogy aztán ott ácsorogjon az ember.

Lehetne még sorolni, de teljesen felesleges. Ha valakiről nem tudjuk, hogy miért halad lassabban, mint mi szeretnénk, akkor kérdezzük meg, vagy fogadjuk el, hogy neki úgy a jó, és előzzük meg, amikor – az ő szempontjából is – biztonságosan meg lehet előzni!

De direkt mennek a sáv közepén, hogy akadályozzák a forgalmat

Példának okáért dugóban az autók, buszok, tehergépjárművek is a sáv közepén “mennek”. 0-5km/h teljes mértékig elfogadott, de a kerékpáros 20-40km/h-s sebességétől felforr egyesek agyvize. Érezhető, hogy ez mekkora hülyeség, ugye?

A jelenségről egyébként az RTL oldalán annak idején egy félmondat erejéig megemlékeztek, és hogy hogynem, pszichológusoknak van szakszavuk az ilyen mentalitású sofőrökre. Felülkerekedők. Jegyezzük meg, és óvakodjunk tőlük, ők ugyanis potenciális balesetforrások!

Arról, hogy kerékpárral miért mennek beljebb az emberek, és miért nem egészséges a sáv szélére tapadva tekerni, itt írtunk bővebben.

De mondom, hogy direkt akadályozzák!

Elhiszem. De tényleg. Jómagam is azt szoktam csinálni, hogy reggel felkelek, és míg kávét szürcsölgetek, azt tervezem, hogy 10, 20 vagy éppen 150 kilométer letekerése után majd hogyan tudnám a leginkább akadályozni AZT a sofőrt, de pont AZT, és csakis AZT, akinek ez a gondolat születik meg a fejében, az elindulásom után sok órával.

Hihető, ugye?

hirdetés

Akkor is a kerékpárosok csinálják a dugókat!

A dugót a túl sok autó, és az emiatt életbe léptetett szankciók generálják. Minél több az autó, annál inkább szükség van lámpákra, hogy megpróbálják kiszűrni a kereszteződésekbe beragadásokat. Természetesen ez csúcsidőben pocsékul működik, mint ahogy az is tudvalevő, hogy a beragadt sofőröket senki sem veszélyezteti, pedig a 0-5km/h-s “haladás” olyankor is megvan.

Aki szerint akkoris, és mindenképpen a kerékpárral közlekedők a dugógenerátorok, az olvasgasson – vagy gondoljon – utána, hogy a közlekedés mekkora részét képezi pl. a parkolóhely keresése. Sok egyéb haszon mellett: 1 kerékpárral közlekedő személy = +1 parkolóhely. Minél több a bringás, annál több hely szabadul fel a városban, ahol idővel lehet még akár zöld is, amire minden városnak igénye van. Mint ahogy arra is, hogy ki lehessen ülni sokfelé, és ne a zaj- és légszennyezés legyen a “jutalom”. Az élhető város mindenki érdeke, és ennek fontos részét képezi a sok gyalogos és kerékpáros közlekedő. Aki veszélyezteti őket a pillanatnyi gyorsabb haladásáért, az hosszú távon saját magát szivatja, mert aki félni fog, az adott esetben inkább autóba ül, mert azt biztonságosabbnak fogja érezni. +1 autó…

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy ha egy 2-4-6 sávos úton valaki nem tud megelőzni egy kerékpárost, akkor ott – mivel valószínűleg nem a kerékpáros a legszélesebb közlekedő fél – valami más gond lehet. Bizony, a túl sok autó!

Aki még mindig nem hisz nekem, az nézze meg ezt a pár videót, és számolgasson bringásokat:

Ebben a témakörben 2:19-től érdemes kiemelten figyelni, de amúgy az egész érdekes:

Itt meg az is látszik, hogy a forgalom kitölti a rendelkezésre álló teret:

Érdekesség azoknak, akik szerint ez azért lehet, mert még nem szokták meg az emberek, és mindenki arra ment, meg pont felújítások, akármi… Itt egy 5 évvel korábbi videó:

És azoknak sem kell túlgondolni a szitut, akik szerint csak Hálaadáskor ilyen a helyzet:

“Senki sem fog kilométereket egy-egy bringás mögött menni!”

Volt már “többtíz” kilométeres fröcsögés is. Nyilván igaz!

A nem frusztrált, nem feszkólevezető sofőrök ilyeneket alkotnak:

Mindegyikük túlélte, hogy normálisan, nem másokat letúrva közlekedett. Legyél Te is normális közlekedő!

Kategória: Közlekedés 0 hozzászólás
Írta: kerékpáros közlekedés @ 5 éve  
Címkék : , , , , , , , ,  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző bejegyzés
«
Következő bejegyzés
»
Hozzászólások