A rendőrség szerint továbbra is tilos a Szabadság hídon kerékpározni…

Ha valaki lemaradt volna: tavaly augusztusban egy centizés-feljelentés kombinációt követően a BRFK egyik ügybuzgó szabálysértési hatósági személye kivonult a Szabadság hídhoz, hogy elemezze, hogyan fordulhatott elő az, hogy egy kerékpárost a hídon szabálytalan oldaltávval előzött valaki gépjárművel. A határozat már az Indexet is megjárta, annyira vicces volt, de sikerült überelni…

A szeptemberi fellebbezésre már meg is van a hivatalos válasz: a BRFK szerint továbbra is tilos az úttesten kerékpározni, mert

“A szabálysértés elkövetését a nevezett személy (szerk.: a kerékpáros) által készített fényképfelvételek is alátámasztják, mivel a kihelyezett tábla szerint a forgalmi sávban 2 méternél szélesebb jármű nem közlekedhet. Tehát egy kerékpár és egy személygépjármű nem fér el biztonságosan, figyelembe véve azon tényt is, hogy Szabadság híd nagy forgalma miatt azon fokozottan veszélyes kerékpárral közlekedni.”

szabadsag-hid-kerekparozni-tilos-brfk

Kicsit boncolgassuk, ízlelgessük ezt a választ…

 1. A legalapabb a KRESZ szabály, amire hivatkoznak: ha az úttest alkalmatlan a közlekedésre, akkor “a járdán is szabad közlekedni”. Ez nem jelenti azt, hogy kötelező ott menni.
 2. Ha valahol 2 jármű nem fér el egymás mellett biztonságosan, akkor az elöl haladót lehet (kell?!) felelősségre vonni?
  • Ha a hídon kerékpárral szeretnék átkelni, akkor milyen messzire kell hátratekintenem, hogy jön-e gépjármű? Csak mert ha nem jön senki, akkor tilos járdázni. A hídon 35-70mp az átkelés. Ennyi idő alatt simán utolérhetik gépjárművel a kerékpárost akkor is, ha 2 lámpával hamarabb egyedül indult el a lámpától. Ha a híd közepén érik utol, akkor addig kötelező volt neki az úttesten haladnia? ott, a híd közepén félre kell állni, és fellépni a járdára? Ha csak 1 autó jön, akkor mi a teendő?
  • Ha autóval szeretnék átkelni a hídon, akkor ha előttem autók állnak, akkor azok sofőrjei mind büntethetők?
  • Ha egy 1×1 sávos úton előttem állnak a pirosnál, és én hátulról beleszállok az előttem álló autóba, akkor a sofőr lesz az okozó? Csak mert én jöttem hátulról, és hát nem fértünk el…
  • Ha egy egyirányú utcában 1 sávban lehet közlekedni, kétoldalt meg parkolnak, akkor ha autóval akarok autót előzni, és beleszállok a parkoló autókba, akkor a parkoló autó sofőrje lesz az okozó, vagy az, akit előzni próbáltam?
 3. Ha egy sávban 2 méter hely van, akkor ott egy kerékpáros nem fér el, vagy egy személyautó?
 4. Melyik KRESZ paragrafus írja elő, hogy kötelező előzni?
 5. A záróvonal az smafu?

A BKK álláspontja

A Szabadság híd útpályáján nem tiltott a kerékpározás, akár fel van festve illetve látható a “kerékpáros nyom”, akár nincs felfestve.”

Oldaltáv?

A sofőr (aki nem az üzembentartó) saját bevallása szerint “körülbelül fél méter oldaltávolságot tartott”, amúgy dudálás után.

20.000 lett, maradhat?

Természetesen újabb fellebbezés lesz az ügyben, mert nem úgy van az, hogy csak úgy az ember nyakába varrnak egy 20k-s büntit, indokolatlanul. Az ügy további érdekessége, hogy már 2x kivizsgálta “a hatóság”, de még egyszer sem foglalkoztak érdemben a gépjármű sofőrje által elkövetett szabálytalankodásokkal, míg egyszer sem sikerült KRESZ által – ténylegesen – igazolni, hogy szabálytalan az úttesten kerékpározás.

Nézzük csak, hogy hogyan is nyilatkozott egy másik BRFK előadó:

Az egy nyomon haladó járművek – különösen a kerékpárok – előzésekor nagyobb oldaltávolságot kell tartani, számítva e járművek oldalirányú mozgására is. Az ilyen járművek előzésekor általában 1 méter körüli oldaltávolság tartása tekinthető biztonságosnak.

A harmadik epizód érkezéséig senki ne aggódjon, szolgálnak és védenek, avagy nemsokára prizma- és csengőrazzia lesz…

Kategória: Érdekesség, Közlekedés, Közlekedésbiztonság, KRESZ 2 hozzászólás
Írta: kerékpáros közlekedés @ 8 éve  
Címkék : , , , , , , , ,  

2 hozzászólás a(z) “A rendőrség szerint továbbra is tilos a Szabadság hídon kerékpározni…” bejegyzéshez

 1. Bandi szerint:

  Azt senki nem nézi, hogy a Vámház krt-ről lejövő bringás sáv a híd járdájára vezet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző bejegyzés
«
Következő bejegyzés
»
Hozzászólások