Bringatilos

Sokan a mai napig abban a tévhitben élnek, hogy főútvonalakon kerékpározni tilos, ami természetesen nem igaz. Ennél egy fokkal több köze van a valósághoz annak, hogy 1-es számú főútvonalon kerékpározni tilos, de természetesen ebben a formában ez sem igaz.

A KRESZ egészen pontosan így fogalmaz:

54. § (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

Miért is kéne jobbra húzódni, ha eleve tilos lenne ott kerékpározni, nemde?

Kerékpározni tilos a táblával megjelölt szakaszokon (KRESZ, 49., 54. és 55. ábra, illetve kerékpárosokat beengedő kiegészítő táblák hiányában ide sorolható még a 40. és az 53. ábra), és ennyi. Természetesen a kialakított kerékpáros infrastruktúrák függvényében változhat, hogy adott szakaszon tekerhetünk-e az úttesten.

A kenyi.hu-n pontosan utána lehet nézni, hogy mely szakaszok tiltottak. Ehhez nem kell mást tenni, mint az oldal bal felső szegletében megkeresni a Hálózat fület, Típusnak megadni az útvonal típusát, Státusznak kiválasztani a Kerékpározás tiltott opciót, és végül a felsorolt útvonalak listájánál megadni, hogy melyik út érdekel minket.

Frissítés, 2015: a Google térkép fejlesztése teljesen leállt. A közösségi irányzat szellemében az OpenStreetMap (OSM) rendszerében lehet a bringatilos szakaszokat jelölni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólások