Jobbratartás vs centizés

Az ajtózónáról már megemlékeztünk annak idején, de sajnos a centizés továbbra is állandó jelenség, itthon és külföldön, egyaránt, akár több sávos utakon is.

Egy dolog van, ami közös ezekben, és az a reakció azok részéről, akik még esélyesen életükben nem ültek bringán (vagy ha mégis tekernek, akkor járdán, mert félnek az olyan gépjárművezetőktől, mint ők maguk), és főben járó bűnnek tekintik, ha valaki nem az út szélén megy, ellenben elnézhetőnek tartják azt, ha valaki ezt centizéssel, tehát a másik veszélyeztetésével honorálja.

Arra már nem jönnek rá, hogy ez egy öngerjesztő folyamat, és csak még komolyabb sávfoglalás lesz az eredmény. Nézzük csak…

hirdetés

Mit is látunk?

Az illető beljebb megy, hogy ne centizzék (nyílván nem magától találta ki, hogy centizni fogják), ennek ellenére mégis balesetveszélyes oldaltávolsággal előzik, erre még beljebb megy.

Mennyi ész kell annak felismeréséhez, hogy az ember észrevegye, hogy az ilyen akár szándékos (beljebb tekerős eseteknél saccra 85-90%), akár figyelmetlenségből vagy szimpla nemtörődömségből eredő centizéseknek csak az lesz az eredménye, hogy egyre többen fognak sávot foglalni? (Előbb-utóbb nem csak több sávos utakon.)

Persze a legnagyobb probléma ott kezdődik, hogy a megmondóemberek 2-től kezdenek számolni, mert csak azt látják, hogy valaki nem az úttest szélére tapadva teker.

Lassan el kéne kezdeni gondolkodni, mert ez egy ördögi kör, aminek sosem lesz vége, legalábbis a többi közlekedő veszélyeztetése nélkül

Kapcsolódó videók

A BKK és a sávközép (0:44):

Dugó bringások nélkül is van, volt és lesz is:

Ezt a tesztet el kéne végeztetni azokkal, akik szerint rendben van a centizés:

“Aki szerint a centizés biztonságos, miért nem sétál a sárga csík és a vonat között?”

Kategória: Közlekedésbiztonság, KRESZ, Videó 0 hozzászólás
Írta: kerékpáros közlekedés @ 7 éve  
Címkék : , , , , , ,  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző bejegyzés
«
Következő bejegyzés
»
Hozzászólások