Kerékpáros infrastruktúrák: “Nektek épültek, használjátok!” – 2. rész

Miért nem mennek a kerékpárosok a nekik épült szakaszokon? Folytatódik a kerékpáros infrastruktúrák bemutatása, képekkel, gondolatokkal fűszerezve…

Sokan tesznek szemrehányást, ha valaki nem használja a kiépített infrastruktúrákat. Számtalan esetben ok nélkül, hiszen bár kerékpárútnak nevezik az objektumokat, azok valójában gyalog- és kerékpárutak (a’ka bringagyalog), aminek a használatát a KRESZ (13. § 2.) sem teszi kötelezővé minden esetben.

Ilyen esetben egyébként érdemes rászánni pár másodpercet, és elgondolkodni: ott van a “biztonságos”, “jó minőségű”, “tökéletes” “kerékpárút”, erre az ember nem használja. Hát hülye ez? Biztos van egy szűk réteg, aki igen, de a nagy többség nem. Ahol sokan nem használnak valamit, az pedig intő jel kéne hogy legyen, mind a forgalomszervezőknek, mind a tervezőknek, mind pedig az arra járóknak.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy – hacsak nem kérdezzük meg a másikat – valószínűleg lövésünk sincs, miért ott megy, ahol megy. Tipikus példája ennek a budapesti Árpád fejedelem út, ami mellett eleinte valóban van párhuzamosan futó, biztonságosan szeparált kerékpáros infra (történetesen szintén bringagyalog, de vállalható gyalogos forgalommal), utána viszont többszáz méteren keresztül nem lehet átjutni a HÉV síneken. Akinek pedig a sín túloldalán van dolga, vagy esetleg le akar kanyarodni az Árpád fejedelemről… Értjük, ugye?

Kitérhetnénk természetesen az igazságtalan részére is a dolognak, hiszen egy bringagyalogon maximum 20km/h-val közlekedhetünk szabályosan, míg mellette az úttesten 40-el. Vajon mekkora felháborodás lenne, ha az 1-es főútról kitiltanák a gépjárműforgalmat, és ráterelnék a régi 1-esre, max. 40-45km/h-s megengedett sebesség mellett? 3 napot nem élne meg a rendszer…

Tudomásul kell venni, hogy kerékpárral annyi különböző képességű és igényű ember közlekedik, hogy nem lehet őket egy kalap alá vonni. Egy kisgyerekes család egy autóval bármikor tud 50-el közlekedni, akárcsak egy 80 éves nagypapa.

Kerékpáros közlekedés esetén összeegyeztethetetlen a képességük és igényük például egy fitt emberével, aki például a  munkahelyére szeretne minél hamarabb beérni, egyedül.

Nézzük meg az alábbi képeket, és gondolkodjunk el azon, hogy vajon mikor lesznek felelősségre vonva azok, akik tényleg szabálytalanok, és még pénzt is kapnak érte, és hogy vajon kiknek is épültek valójában ezek az infrastruktúrák. Sajnos sok esetben nem azoknak, akik használni kényszerülnek…

A szélességeket szabványok rögzítik, a tervezők, kivitelezők, átvevők pedig lesz*rják

Minőségi munkák...

Sok esetben egyébként kívülről nem is látszanak szarnak...

© errorkahun

Értelmetlenségek, táblázás, pénzköltés...

Törölt videó...

© errorkahun

Biztonság, mindenek felett...

Zebrás átvezetések. Nem csak ennyi van, de nem reklámozzuk, mert még odaállnak büntetni...

Munkaterület, de KRESZ szerint kötelező használni!

EuroVelo6: nemzetközi kerékpáros túraútvonal!

Gyalogosokkal nem szeretnek számolni a tervezők...

© atomboy

Parkolónak ideális. Sajnos szintén mindennapos...

Téli állapotok: a KRESZ nem időjárásfüggő, kötelező a használat!

Ahol a kuka, ott a szilánk...

Itt a vége, fuss el véle...

Frissítés

Még egyszer az elgondolkodtató kép a végére. Aktuális. Köszönjük a Szegedbicaj-nak!

Járda: tilos, balesetveszélyes. Gyalog- és kerékpárút: kötelező, biztonságos.

Frissítés – 2012-12-17

Íme egy agymenésre gyakorlati példa. Még át se adták – eleve minek megépíteni, ebben a formában -, de már kötelező a használata:

Kategória: Infrastruktúra, Közlekedés, KRESZ 1 hozzászólás
Írta: kerékpáros közlekedés @ 10 éve  
Címkék : , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,  

Egy hozzászólás a(z) “Kerékpáros infrastruktúrák: “Nektek épültek, használjátok!” – 2. rész” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző bejegyzés
«
Következő bejegyzés
»
Hozzászólások