Kerékpáros közlekedés buszsávokban: tudnivalók és tippek…

Szerencsére az utóbbi pár napban több hír is napvilágot látott, hogy buszsávokat nyitnak meg a kerékpárral közlekedők számára. A miskolci bejelentés uán pár nappal érkezett a BKK közleménye, így a budapestiek is örülhetnek!

Mivel eddig nem nagyon volt jellemző ez a megoldás a hazai közlekedésben, természetes, hogy sokan fenntartásokkal kezelik a megoldást. “Alapszabály”, hogy mindentől, ami új (vagy “új”), félünk. Az már más kérdés, hogy megint tömegek vizionálnak kerékpáros hullákat, épp úgy, mint az egyirányú utcák megnyitása idején. Ahogyan az elmúlt picit több mint 1.5 évben sem hullottak hegyekben az emberek (még a több hónapon át tartó hiányos tájékoztatás ellenére sem), úgy most sem fognak :)

Ráadásképp jelen esetben a BKK elég korrekt összefoglalót írt arról, hogy hogyan közlekedjenek a buszsofőrök és a kerékpárosok. (Megtalálható a közlemény alatt…)

A másik érdekesség, ami az ilyen változtatások alkalmával megfigyelhető, az a “védelem” egy olyan ügyben, ami eddig a háttérbe szorult. Ha sebességkorlátozás esetleges bevezetése kerül szóba vagy átadnak egy buszsávot, hirtelen tömegek kezdenek el aggódni a légszennyezettség miatt. Ha kerékpárral be lehet hajtani a buszsávba, akkor tömegek kezdenek el aggódni a buszok feltartása miatt, hogy borul a menetrend, be fog szorulni a busz, stb. Mindeközben az alábbi jelenet naponta többször lejátszódik (a hozzászólásokat olvasgat, nem is csoda):

Az állandó sírás helyett jobb volna, ha inkább gondolkodnának az emberek, ugyanis egy ilyen döntés egy összetett folyamat egyik lépése.

  1. Megnyílnak a buszsávok: gyorsabb, biztonságosabb és szabályosabb kerékpáros közlekedés elősegítése. A 3 legfontosabb szempont egyszerre kipipálva.
  2. Ez újabb emberek számára teremti meg a kerékpározást, mint közlekedési alternatívát. Olyanok számára is, akik eddig féltek a buszsáv mellett tekerni, és olyanoknak is, akik ezáltal további időnyereséghez jutnak. (Azt így nyert időre majd még visszatérünk egy videóban. Érdemes néha visszaforgatni a nyert időből, és akkor abszolút mindenki jól jár :)
  3. Ha többen ülnek kerékpárra, azzal mindenki nyer: “safety in Numbers”, parkolóhelyek felszabadulása, kisebb dugók, kevesebb kerékpáros az “út közepén”, alacsonyabb légszennyezés, stb.

Nézzük, hogyan lehet elősegíteni a buszok közlekedését, nem csak buszsávokban:

Megjegyzés: többen jelezték, hogy az utolsó jelenet már picit “erős”. Nyílván az ember saját maga tudja, hogy milyen sebességgel halad, hogyan gyorsul, stb. Az utolsó tipp főleg a kezdő(bb) vagy lassú/lassabb közlekedőknek szól. Egyébiránt az adott esetben 3 méterrel álltam volna előrébb a piros lámpánál. A busz is csak azért állt a megállóban tovább, mert jó fej volt a sofőr is, és nem csorgott előre 1-2 métert, hogy aztán zárt ajtókkal várja a zöldet, hanem várta, hátha jön még utas. Namármost a folytatásban 2 sáv van, és számomra egyértelmű volt, hogy további gépjárművek fognak érkezni a következő hullámmal. Ha előre mentem volna, a busz nem tudott volna egy könnyen megelőzni. Könnyedén haladok 30-40-el a városi bringával, de nem biztos, hogy a terepgéppel egy túra előtt is száguldozni kívánok. A körülmények ugye :)

Gyakori kérdések: “Miért engedjem el?” “Miért szagoljam a büdös buszt, amikor mehetnék előtte is?” És így tovább…

  1. Ha a buszok pontosabban tartják a menetrendet, az szimpatikusabbá teszi a tömegközlekedést. Aki bármilyen okból tömegközlekedésre szeretne váltani, annak a pontosság és a megbízhatóság fontos szempont.
  2. Ha több embernek alternatíva a tömegközlekedés, az (normál esetben) több bevételt jelent a tömegközlekedés üzemeltetőjének. A többletbevételből telhet új, vagy az aktuálisnál jobb minőségű használt buszokra is. Hosszú távú “befektetés”, mely csendesebb, kényelmesebb, kevésbé környezetszennyező buszokat eredményezhet. (A feljavítás után akár a járműpark bővítése is kivitelezhető. Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy aki eddig bliccelt, mondván hogy “ez  a járat úgyis mindig késik”, stb, az ezentúl nem fog bliccelni, mert minőségibb szolgáltatást kap. – a szerk.)
  3. Ha a buszsofőrök kevésbé panaszkodnak, hogy feltartják őket a kerékpárosok, akkor újabb sávok nyílhatnak meg. Akár olyanok is, amikre eddig azt mondták, hogy kizárt, mert nem megoldható az együttműködés…

Egyedül a taxisok azok, akiknek hátrányt jelenthetne a kerékpárosok beengedése, hiszen nekik semmilyen előnyük nem származik ebből, de ha egy olyan széles sávról beszélünk, ahol busz+kerékpár elfér, ott egy taxinak is el kell férnie.

(A motor+kerékpár kombó gyakorlatilag bárhol elfér :)

Érdemes elolvasni a Kerékpáros Miskolc Egyesület közleményét is…

Augusztustól újabb 10 közös autóbusz-sávban lehet kerékpározni Budapesten

Kategória: Közlekedés, Videó 0 hozzászólás
Írta: kerékpáros közlekedés @ 11 éve  
Címkék : , , , , , ,  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző bejegyzés
«
Következő bejegyzés
»
Hozzászólások