Videó: együtt élni a forgalommal, avagy felkészülni a “váratlanra”…

Újabb Gaz videó, újabb okosság. Egy ember tol keresztbe egy bevásárlókocsit az úttesten, miközben Te a kerékpársávban haladsz. Mit teszel?

a) Lelassítasz, hogy átérjen előtted
b) Felkészülsz a sávváltásra

Valószínűleg az emberek többsége ilyenkor a lassítást választja, és az illető sebességétől függően kb. kiszámolja, mikor ér át a kocsi, de az alábbi videón jól látható, hogy nem csak ennyire kell figyelni.

Kulcsfontosságú ugyanis, hogy a kerékpársáv mellett padka van-e, vagy feljáró, ugyanis az előbbin nem biztos, hogy egyből fel lehet tolni a kocsit. Ha ez csak akkor derül ki, amikor odaértünk, akkor már nem biztonságos (az akkor már hirtelennek számító) sávváltás.

Szóval hátranézés a váll felett, és sávváltás, ha a forgalom engedi. Ha nem, akkor a biztonság kedvéért az “a” verziónál nagyobb mértékű lassítás. Babakocsi illetve tolószék (vagy szimplán csak idősebb ember) esetén is mindenképp a sávváltásra felkészülés javasolt, valamint természetesen akkor is fel kell készülni a kikerülő manőverre, ha csak szimplán az úttest szélén tekerünk, és nem kerékpársávban.

Amire figyelni kell itthon, Európa közepén: ha elhagyod a kerékpársávot (1-2 másodperc is számít), akkor könnyen agyfrászt kapnak körülötted a népek. :/

Kategória: Közlekedés, Videó 0 hozzászólás
Írta: kerékpáros közlekedés @ 10 éve  
Címkék : , , , , , , , , , , ,  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző bejegyzés
«
Következő bejegyzés
»
Hozzászólások